Zingen in de zorg

Zingen in de zorg

Voorwoord:
Muziek raakt tot in het diepste van de ziel! Muziek brengt beweging, muziek laat je stilte ervaren…..muziek brengt je daar waar geen woorden zijn.
Inhoud:
Geïnspireerd door deze woorden is deze interactieve muzikale ‘voorstelling’ voor dementerende ouderen ontstaan. De persoonlijke, intieme voorstelling zou je ook een huiskamer of slaapkamer concert kunnen noemen.
Met een speeldoosje als muzikale begeleiding zing ik voor en met de bewoners liedjes van vroeger. ( school liedjes, bekende radio/tv liedjes, volksliederen).
Juist 1 op 1 of in kleine groepjes komt het gebruik van het speeldoosje het beste tot z’n recht.
Er is direct contact waardoor het mogelijk is om in te spelen op reacties en hierdoor nog dichter aan te sluiten bij de beleving van de bewoners. Dat betekent ook dat elke voorstelling anders zal zijn, de muziek keuze hangt af van de reacties en de sfeer.
Doelstelling:
Mijn doelstelling is om door de ingetogen lichte muziek, mijn stem en de persoonlijke aandacht contact te maken.
( zichtbaar of onzichtbaar contact)
De ervaring is dat het zingen en de aandacht iets bijzonders brengt. Er ontstaan tijdens deze bezoeken veel magische momenten. De verpleging en familie zijn vaak ontroerd door wat muziek kan brengen. Dat mag ieder mens ervaren. Het is niet de bedoeling dat de mensen in een kring worden gezet, ik kom in een natuurlijke setting, iedereen mag bezig zijn met zijn eigen ding. ( alsof ik op visite kom)

Tijdens de corona crisis heb ik een youtube kanaal gemaakt voor de verpleeghuizen waar ik regelmatig kom zingen. Hiermee kunnen jullie zelf op de groep ook regelmatig samen zingen. 

https://www.youtube.com/channel/UCtqYNUdBprOR2E-phu3SL7g

Kosten
Een ‘bezoek’ duurt 45 minuten en kost €75,- ik bezoek hierbij een huiskamer en een aantal slaapkamers. ( de verdeling van tijd zal ik in samenspraak met de zorg bepalen bij de start van het bezoek)
Ziet u mij graag in meerdere huiskamers dan zal elk ‘huiskamer bezoek’ extra maar 65 euro bedragen.
Zieke mensen
Ook bezoek ik als stemtherapeut zieke mensen/kinderen in hun eigen huis, we zingen samen of ik zing voor hen hun lievelingsliedjes. ( Dit doe ik met behulp van andere muzikale middelen) Het proces is een intieme weg waarin ik tot het eind toe om de week kom zingen. Ook komt het voor dat het laatste lied tijdens de uitvaart wordt gezongen.
Trainer Muzemantel / Kwiekmakers (www.muzemantel.nl)
Voor de prachtige initiatieven ‘de Muzemantel’ en ‘de kwiekmakers’ train ik mensen die graag, net als ik, kunst willen brengen voor zieke mensen. Denk hierbij aan verhalenvertellers, zangers, muzikanten, theatermakers en kunstenaars. ( professionals en gedreven amateur kunstenaars) Ze leren allemaal hoe je op een liefdevolle en intense manier contact kunt maken met ouderen en/of zieke mensen. Ik heb lesmateriaal en een trainingscyclus van 7 weken ontwikkeld waarin elke deelnemer leert om een ander in het licht te zetten. Om contact te maken van hart tot hart.

 

5 thoughts on “Zingen in de zorg

 1. Tessa, door jou ben ik in aanraking gekomen met de Muzemantel. Je hebt me tijdens de training gecoacht om mijn eigen weg te vinden en me gesteund om me hierin verder te ontwikkelen. Op een door jou kenmerkende manier doe je dit; liefdevol, persoonlijk en betrokken! Zo heb je me steeds meer geopend zodat ik tijdens het zingen meer mezelf durf te zijn en dit ook kan laten zien. Volledig in het hier en nu en daardoor bijzondere momenten kan creëeren van ❤️ tot ❤️. Lieve Tessa, ik ben dankbaar dat ik van je mocht leren. De Muzemantel is een verrijking in mijn leven!
  En jij, jij maakt de wereld een stukje mooier
  ThX

 2. Tessa is afgelopen woensdag bij ons op de afdeling geweest. Op onze afdeling zijn ouderen woonachtig, die lijden aan een vorm van dementie. Tessa stelde zich open op naar de bewoners en hierdoor voelden zij zich direct vertrouwd met haar. Er kwamen al gauw een aantal anekdotes ter sprake, verhalen over vroeger en mooie herinneringen. Gewapend met haar “speeldoos” (een soort mini-draaiorgel) begon Tessa te zingen. Vanaf moment één hingen de bewoners aan haar lippen en genoten zij zichtbaar van de mooie, rustige en heldere stem van Tessa. Præchtig om te zien! Tessa heeft bijna een uur lang mooie liedjes gespeeld en gezongen uit vervlogen tijden. Na afloop werd zij veelvuldig gevraagd of ze nog een keer langs zou komen, zo enthousiast waren de bewoners!
  Tessa, heel erg bedankt voor je tijd en je liefdevolle benadering van onze bewoners. Je hebt ze echt een mooi begin van de dag bezorgd!

 3. Kortgeleden heb ik een opleiding bij Tessa beëindigd om me als Muzebrenger in te zetten.
  Wat heb ik genoten van haar lessen. Met een open hart kijkt ze naar mensen. Daardoor ziet ze gauw wat of welke dingen je moeilijk vindt. Nooit krijg je een gevoel bij haar dat je het niet goed doet.
  Aan de hand van een aantal ( visuele) aandachtspunten leidt ze je naar je kern om van daaruit je muze te brengen. Heel bijzonder.
  Door Tessa’s natuurlijke, positieve energie is het een feestje om met haar te werken en gecoacht te worden. Haar lessen zijn een verrijking van mijn leven. Ik hoop nog veel met haar samen te werken!
  ❤️❤️ Doris Berfelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *