Rollenspel voor kinderen

Rollenspel voor kinderen

Het belang van rollenspel voor kinderen
Dit fijne werkmateriaal richt zich op het stimuleren van rollen spelen. Het rollen spel is een belangrijke spelvorm in de ontwikkeling van kinderen.  Kinderen spelen tijdens het rollen spelen de ‘echte wereld’ na. Ze ontwikkelen hierbij hun taalvaardigheden, ze leren de wereld kennen en ze ontdekken al spelend hoe je met elkaar moet omgaan. Ook ervaren ze hoe je materialen en gereedschappen kunt gebruiken en spelenderwijs zullen ze symbolen en tekens gaan begrijpen. Deze spelvorm draagt enorm veel bij aan de ontwikkeling van het kind.  Daarom is het heel belangrijk om kinderen hierin te stimuleren.

 • Spelen stimuleert de motorische ontwikkeling.
 • Het bevordert de emotionele ontwikkeling.
 • Het bevordert de sociale vaardigheden.
 • Het omgaan met emoties wordt makkelijker.
 • Het stimuleert het creatieve en oplossingsgerichte denken.

Zie hier een filmpje met uitleg over dit mooie materiaal.

Materiaal
Veel leerkrachten, kindercoaches, groepswerkers en ouders ontdekken weer dat het ‘ouderwetse rollenspel’ heel belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. Om het ouderwetse rollenspel te stimuleren en te promoten heb ik dit materiaal ontwikkeld. Het bestaat uit verschillende werkvormen passend bij een aantal belangrijke ‘spel ontwikkelingsfases’
Uitleg van de materialen:
Algemeen:

 1. Het begeleidende boekje waarin  belangrijke ontwikkelingsfases in rollenspel zijn benoemd. Tevens vind je in dit boekje het belang van rollenspelen, uitleg van het materiaal en tips voor de begeleiding van rollenspelen.

Tips voor de begeleiding van fase A: fantasie, bewegingsspel en manipulerend spel.

 1. 2 bewegingsverhalen om fantasie te prikkelen en stimuleren van de ontwikkeling van lichaamstaal.
 2. 3 meditatieverhalen om fantasie te prikkelen en de creativiteit te ontwikkelen.
 3. 4 verschillende materiaalvoorstellen/ tips en ideeën passend bij de 4 verschillende basisspeelhoeken. Om manipulerend spel een goede ruimte te geven.

Ter ontwikkeling en begeleiding van fase B: Vrij rollen spelen:

 1. Rollen kettingen passend bij verschillende basisspeelhoeken ( de basis set bevat: ziekenhuishoek, huishoek, winkelhoek, schoolhoek)

Ter begeleiding van fase C: Interactief rollen spelen:

 1. 50 situatiekaarten voor het maken van een verhaallijnen/ scenes
 2. 12 emotiemagneten

Ter ontwikkeling en begeleiding van scenes  en scripts maken
8. Een verdiepingskaart met verschillende leuke oefeningen en ideeën.
Om het materiaal netjes en overzichtelijk te houden
9. Een mooie houten opbergbox.
Cadeau
10. Er is een aanvullende ”kaartenset” uit met emotionele gebeurtenissen. ( Denk hierbij aan ziekte, zwangerschap, geboorte, sterven of scheiding) Al spelend geef je het kind ruimte om te uiten wat er van binnen leeft.
Lezing organiseren bij jou op school is mogelijk
Ik kom graag bij jouw team langs om het werkmateriaal te presenteren. Een leuke interactieve uitleg waarin jullie als team handvatten krijgen om het spelen van jullie kinderen te stimuleren.

Bestellen
Dat kan in de webshop!