Presentatietraining koren

Presentatietraining koren

Presentatietraining-koren

Ik train veel solisten maar de laatste jaren heeft mijn werk zich ook sterk uitgebreid richting het werken met koren. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het gehele plaatje. Koren zien zichzelf  steeds vaker terug op video en dat is de oorzaak van de groei van mijn werk als presentatiecoach! 🙂 Vaak hoor ik dat het lastig is om een eenheid te zijn. Sommige leden bewegen veel, anderen weer helemaal niet! Ze zien zichzelf staan en zien dat de houding of uitstraling helemaal niet is zoals ze dachten. Ja en dan?
Workshop presentatietraining
Tijdens de workshop kom ik 2 uur bij jullie op visite. Jullie leren werken met de methode ‘de cirkel rond’ Deze methode bestaat uit 7 stappen. Deze stappen zijn de basis voor een indrukwekkende en eerlijke presentatie. Ik vind het belangrijk dat een presentatie kloppend is, kloppend bij het lied maar ook kloppend voor jou. Deze methode is vooral gericht op houding/ uitstraling en lichaamstaal. Heel subtiel, maar oh zo belangrijk! Indruk maken door jezelf te zijn is de beste uitleg van deze méthode.
Ik werk dus niet met danspasjes ( ondanks dat ik zelf een dans achtergrond heb).
De 7 stappen van deze methode zijn:
– aanwezig zijn – functioneel bewegen
– doelgericht bewegen – deel je verhaal
– durven/doen – eigenheid
– versterk je verhaal
Inhoud workshop Ik werk met jullie eigen nummers. Jullie zullen de opdracht krijgen om een playlist te maken van diverse nummers. ( ongeveer 5) Ik zal jullie ter plekke begeleiden in deze nummers. Wat zie ik, wat valt op, wat is goed en wat kan beter. Jullie kunnen direct alle tips in de praktijk brengen, experimenteren, uitproberen en ervaren. Ik krijg vaak terug dat dit zo prettig werkt, je voelt ( en hoort) direct verschil.
Na de workshop ontvangt de dirigent 1 boekje ( presentatietips voor koren en zangers- de cirkel rond) zo kunnen jullie alle tips nog eens nalezen.
Mocht je toch zelf het boekje willen hebben kan dat na de workshop gekocht worden voor €4,00 ( Het boekje is ook gratis te downloaden)
Duur workshop een workshop duurt 2 uur kosten workshop een workshop kost € 220,- inclusief BTW exclusief reiskosten.
Na een eerste workshop kun je nog extra Koorcoaching boeken
Wat is koorcoaching Koorcoaching wordt meestal geboekt ten behoeve van een voorstelling. De coaching kan alleen geboekt worden als ik 6 uur met jullie kan werken. ( in veel gevallen zijn dat 3 repetities) In 6 uur kunnen we een voorstelling van ongeveer 15 nummers onder de loep nemen.
Tijdens deze coaching neem ik de stappen van de methode weer mee maar zal ik ook aandacht besteden aan de doorloop van de nummers en eventuele formaties. ( regie – beelden die de muziek versterken)
De planning is meestal zo:
Repetitie 1: ik bekijk en beluisteren alle nummers en schrijft op dat moment alle regiebeelden op.
Repetitie 2: ik leer jullie de regiebeelden/ formaties van de eerst helft aan.
Repetitie 3: ik leer jullie de regiebeelden/ formaties van de tweede helft aan.
Zorg dat iemand de regiebeelden beheert. Dit betekent dat er iemand verantwoordelijk moet zijn voor het opschrijven van de tips / regie-beelden. Je zult mijn uitwerking ook krijgen.
aanvulling: de inhoud van een coachingstraject wordt in overleg gedaan. Uiteraard mogen jullie ook kiezen voor een andere invulling.
( tip: filmen wordt ook veel gedaan)
Kosten van koorcoaching een koorcoaching van 6 uur ( 3 repetities a 2 uur) kost €575,00 inclusief BTW exclusief reiskosten.
reistijd mocht de reistijd langer zijn dan 1 uur, dan komen er extra kosten bij.
Individuele training: Ik werk ook individueel met hetzelfde stappenplan. We werken aan jou hulpvraag. ( coaching auditie, jouw pitch of lezing) Een sessie duurt 0:45 minuten en vindt plaats in mijn praktijk Pyrmontstraat 22, 7513 BP Enschede. Een individuele sessie kost €55,-

Tessa kortenbach, de cirkel rond, presentatiertraining

Praktijk voor dans en stem, stappen de cirkel rond, Tessa Kortenbach, presentatietraining

12 thoughts on “Presentatietraining koren

  • Ons kleine vrouwenkoor Mona Lisa uit Zutphen met zo’n 12 leuke en eigenzinnige vrouwen, heeft nu 2x presentatietraining gehad van Tessa.
   De eerste keer waren er twee vrouwen binnen 15 minuten in tranen, in de zin van geraakt te zijn.
   Tessa weet precies de juiste snaar te raken met een paar zinnen, haar zeer handige stappenplan en haar integere uitstraling.
   De tweede keer dat Tessa ons begeleidde, was op 10 november j.l., vlak voor ons jubileumconcert.
   Ook nu wist ze precies de juiste aanwijzingen te geven, waardoor er net even de mooiste puntjes op de i kwamen te staan. Dank Tessa!
   Wij zijn ervan overtuigd dat dit niet de laatste keer was dat Tessa ons heeft begeleid.

  • Ik was één van de Mona Lisa-vrouwen (koor van Merel Harkink in Zutphen) die inmiddels tweemaal met plezier heeft gewerkt met Tessa Kortenbach. Wie Tessa ontmoet voelt gelijk dat het goed zit. Ze is een warme persoonlijkheid en daarmee zet ze van het begin af aan de toon. Je voelt je op je gemak. Daarnaast voel je al snel dat Tessa niet alleen sympathiek maar ook deskundig is. En daar volg je natuurlijk een workshop voor. Om iets te leren! Dat leren gebeurt niet aan de hand van ingewikkelde theorieën maar met aansprekende voorbeelden. Daarom zijn haar adviezen helder, je kunt er echt wat mee. Constructief creëert Tessa een klimaat waarin mensen gedijen en waar ze ook elkaar zien staan. Zo ontstaat verbinding en dat is precies wat een koor nodig heeft. Na een eerste workshop in april van dit jaar gaf Tessa ons op 10 november 2016 – twee dagen voor ons jubileumconcert – een boost waardoor we vol zelfvertrouwen op het podium gingen staan. Het werd een feest! Reacties dat we het afgelopen jaar zo gegroeid zijn, zijn een regelrecht compliment voor de coach. Als het aan mij ligt blijft het hier niet bij. En ik geloof zeker dat ik namens mijn zangmaatjes spreek, Tessa heeft iedereen weten te raken.

 1. Wij -het PoptoolsFun koor- hebben deze week de workshop van Tessa gevolgd. Het koor bestaat uit 30 dames met allemaal hun eigen ervaring met zingen. Wat een inspirerende avond, van tekstbeleving naar gevoel, wat zeggen je ogen, hoe beweeg je tijdens een lied maar wat mij vooral is bijgebleven is de oefeningen waarmee we zingen in een ‘bubbel’.
  De opstelling van ons koor werd intiemer gemaakt en zij leerde ons concentreren op ons lied, de tekst maar vooral het luisteren naar elkaar. Iedereen zong mooier, intenser en er werd erg goed naar elkaar geluidsterd! Tessa laat tekst, beleving van lied, gevoel en presentatie op een inspirerende en leerzame manier samenkomen! Absolute aanrader voor koren!

  • Bubble Gum (retro sound) ons Zang trio. Zingt o.a nummers van de Andrew Sisters. En songs tussen de jaren 40 t/m 70. Tessa geeft ons regelmatig een coaching presentatie en danspasjes voor de liveoptredens. Ze doet dit met Hart en Ziel. Ze maakt gebruik van De Presentatietips voor zangers en koren. Hier maken wij veel gebruik van en dit werkt goed. De dansjes voor bij de nummers worden door Tessa van te voren bedacht. En dan door ons ingestudeerd. Dit leert zij ons op een gedisciplineerde en vriendelijke manier aan. Dit allemaal ten goede aan de komende optredens. Dank je wel Tessa. Wordt vervolgd!

 2. In de voorbereidingen naar ons concert ‘More than Words’ van 5 november jl. hebben we Tessa gevraagd ons te coachen. Juist vanwege ons thema wilden we een goede uitstraling hebben. Op zeer inspirerende wijze wist Tessa met haar presentatietips ons allemaal snel zelfvertrouwen te geven. We durfden o.a. daardoor doeltreffend te bewegen en onze emoties te tonen. Onze klank werd er nog mooier door. Soundscape kan – mede dankzij Tessa – trots terugkijken op een bijzonder concert. Wij zijn erg enthousiast. Bedankt Tessa!

 3. In de voorbereiding naar ons jubileumconcert op 18 en 19 november jl. hebben we de hulp van Tessa gevraagd. Zij heeft een prachtige regie voor ons bedacht en ons hier mee geholpen. Wij, S(w)ingtime uit Dedemsvaart, hadden nog nooit een concert met regie gedaan. We hebben eigenlijk altijd in kooropstelling gestaan. Dat was hard werken voor ons allemaal.
  Maar wat was het mooi. En wat is het ons goed gelukt. Tessa is heel inspirerend voor ons koor geweest.
  Ze heeft ons het gevoel gegeven dat we het kunnen. Fijn dat je dit met en voor ons hebt gedaan en bedankt!!!

 4. Tessa Kortenbach is een enthousiaste vrouw met een no-nonsense instelling. Wij (Pursang) uit Rijssen, ervaren de workshops altijd als heel leuk en leerzaam. Inmiddels is Tessa al meerdere keren bij ons geweest. Voor ons eeuwfeest bijvoorbeeld en onlangs als voorbereiding op onze voorstelling op 11 maart 2017. De sfeer is altijd goed. Tessa maakt je bewust van jezelf en van wat je zingt, ze zet echt de puntjes op de i. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *